форкредит.цом | www.sadowod.com | - | финнталк.цом

Покрајински омбудсман и Амбасада Аустралије у борби против насиља на интернету

Објављено у Вести

ТаггедНа основу успостављене сарадње са Амбасадом Аустралије у Београду институцији Покрајинског омбудсмана, коју је Амбасада препознала као важног и препознатљивог актера у области заштите деце од експлоатације на интернету, уступљен је драгоцен материјал који може помоћи у заштити деце и младих од злоупотреба на интернету.

Приручник за заштиту деце и младих од сајбер насиља и примену у редовном наставном програму основних и средњих школа "Tagged" један је од од значајних публикација у заштити од злоупотреба на интернету и представља садржај који би у наредном периоду морао да постане саставни део образовног програма основних и средњих школа у Србији. Узимајући у обзир да је Покрајински омбудсман у свом истраживању "Експлоатација деце на интернету" препоручио да је потребно да се Законом о основама система образовања и васпитања пропише као обавеза увођења у целокупан систем редовног образовања на свим узрастима, обавезног наставног предмета информатика и наставних планова и програма којима би осим појачаног образовања из области рачунарства и информатике, било обухваћено и питање правилног коришћења информационо-комуникационих технологија (ИКТ), као и питање заштите деце од експлоатације путем ИКТ, овај приручник чини корак ближе том циљу.

"Tagged" и пратећи едукативни материјали припремљени су од стране аустралијске Управе за медије и комуникацију (ACMA). (ACMA) је одобрила Инцест Траума Центру - Београд да их преведе на српски, те је тако свим заинтересованим актерима постао доступан и у Србији.

Филм "Tagged" је део програма Владе Аустралије за заштиту деце и младих од сајбер насиља. У 2012. години, награђен је златном медаљом на Светском Фестивалу медија у Хамбургу, и сребрном медаљом у Њујорку,на Фестивалу чије су престижне награде за телевизију и филм.

У лето 2012. године, филм "Tagged" је Амбасада Аустралије у Београду предала Инцест Траума Центру– Београд да би осмислио и реализовао промоцију за децу, младе и одрасле особе које брину о деци и у које деца и млади имају поверење. Инцест Траума Центар – Београд је превео филм са пратећим инсертима ___________[''''''''14],„Raz“, „Kate“ и „Voxes“ на српски и у оквиру свог едукативног циклуса „Од класичне до 3Д интернет учионице“, на Јавном часу против сексуалног насиља, филмски едукативни пакет "Tagged" премијерно је приказан 25.септембра 2012. у Центру за културну деконтаминацију у Београду.

У току школске године до јуна 2013., филмски пакет у целости је преузело више од 80 школа и приказале су га у оквиру редовног наставног програма. Овај Приручник је добио назив по филму "Tagged". Представља избор садржаја који је оригинално постављен наимпресивно богатом вебсајту Владе Аустралије www.cybersmart.gov.au.