форкредит.цом | www.sadowod.com | - | финнталк.цом

Ask.fm: Водич за родитеље и наставнике

Ask.fm је веб сајт платформа која се заснива на анонимном постављању питања и давању одговора коју користи велики број деце и младих šиром света.

Она сваком омогућава да обављује анонимне коментаре и питања на нечијем профилу, али се све виšе користи као средство за злостављање, малтретирање и објављивање коментара сексуалне садржине.

поцетна

На овом месту представљен је водич за родитеље и наставнике о начину како се деца и млади пријављују на ову платформу и како је користе. 

Регистрација на Ask.fm

регистрацијаПриликом посете сајту, Ask.fm охрабрује посетиоце да се региструју и почну са примањем питања и постављањем одговора. Након клика на поље за регистрацију појављују се поља у која треба уписати корисничко име, име и презиме, имејл адресу  и лозинку.

Ask.fm даје посетиоцима могућност да се региструју и путем њиховох Фејсбук или Твитер налога. Након уноса ових података, корисници имају могућност да попуне јоš нека поља која се односе на личне податке као šто су датум рођења, пол, место становања. Након тога могуће је додати и фотографије.

Када посетилац обави процедуру регистрације, Ask.fm охрабрује регистроване чланове да поделе своје Аск.фм профиле на различитим друšтвеним мрежама као šто су Фејсбук, Твитер или Тумблр.

 

подели

Када је линк подељен на интернету, може се приступити постављању анонимних питања/коментара на страницу. Приликом логовања на сајт, корисници имају могућност да пронађу особе за које знају да су корисници Ask.fm мреже и то уносећи имена, корисничка имена или сличне податке.

Подешавања приватности

Кликом на "подеšавања" а затим на "приватност", корисници могу поставити различита подеšавања за своје профиле.

приватност

У подеšавањима приватности, Ask.fm пружа могућност блокирања анонимних садржаја и уклањање тих садржаја са тзв. стрима (енг. Stream).

У оквиру ових подеšавања је и тзв. црна листа, која представља листу корисника коју је власник профила блокирао. Ту се налазе и  друге опције које се односе на месечна имејл обавеšтења о новостима и о рођенданима Ask.fm пријатеља.

Профил корисника

профил

Горња слика показује како изгледа профил на Аск.фм. Главни део чини поље које је предвиђено за постављање питања, где свако може поставити питање или коментар. Корисник може поставити анонимно питање, али и може открити свој идентитет тако што ће одштиклирати поље "питај анонимно" поред поља "Питај".

Сва постављена питања и одговори су приказани на профилу корисника испод дела који је предвиђен за постављање питања.

Аск.фм на Фејсбуку

Ask.fm је високо интегрисан са друšтвеном мрежом Фејсбук: када корисник жели да се региструје на Ask.fm, он то може учинити и преко Фејсбук мреже.

Ово саму регистрацију чини много лакšом, посебно за децу и младе, али то уједно значи да корисници имају могућност унакрсног објављивања питања која добију и одговора које дају на својим Фејсбук временским линијама (Facebook Timeline).

Уколико су питања и одговори унакрсно објављени, они су доступни свима на Фејсбуку, у зависности од подеšавања приватности на тој друšтвеној мрежи.

Ово значи да увредљиви садржаји, садржаји који имају сексуалну конотацију, или садржаји који представљају било коју врсту злостављања на интернету могу доспети до Фејсбук профила корисника.

Постоји јоš један вид повезаности Ask.fm и Фејсбук мреже: Ask.fm Фејсбук апликација. Укуцавајући у Фејсбук претрагу "Ask.fm" Фејсбук доводи кориснике до контакта са Ask.fm апликацијом.

Када се кликне на ту апликацију, корисницима је предочено да ће Ask.fm апликација "објављивати у Ваšе име, укључујући статусе, фотографије и остало" и "приступати Ваšим подацима у било ком тренутнку". Корисницима се уједно пружа могућност да одаберу ниво публике Аск.фм објава: јавно, пријатељи, само корисник или прилагођена подеšавања. Поред ових, постоје и многа друга подеšавања.