форкредит.цом | www.sadowod.com | - | финнталк.цом

Facebook уводи 3Д аутоматско таговање слика

Објављено у Вести

Facebook ће омогућити опцију да самостално и без наšег знања тагује фотке на којима су наšа лица. Ово ће омогућити DeepFace опција, која прави 3Д модел наšег лица, а има приступ преко 250 милијарди слика на мрежи и наводно се "користи" камером чак и кад је она неактивна (зато неки стручњаци безбедности саветују да прекривамо камере кад их не користимо).

DeepFace је направљен 2013. године, а за тај алгоритам чули смо у марту 2014. Данас је његова прецизност "погађања" корисника скоро 98 одсто и моћи ће дневно да прегледа преко 400 милиона Facebook фотки. DeepFace је омогућен по аутоматизму и сада је доступан тек неколицини корисника, а аутоматско таговање ће моћи да се искључи у подеšавањима приватности када та опција буде доступна свима. Такође, ако вам је DeepFace таговао фотку, а ви не желите да се видите на њој биће омогућено замућивање лица, али тек након šто ви затражите тако неšто.

И даље без помака у заштити деце од насиља на интернету

Објављено у Вести

фб сqуаре сафер интернет даyСутра, 10. фебруара, обележава се Дан безбедног интернета под слоганом „Створимо бољи интернет заједно“. Ситуација у области заштите деце од насиља на интернету у Србији је и даље веома неповољна, јер је број случајева насиља на интернету у константном порасту, посебно међу најмлађом групом корисника интернета.

Покрајински заштитник грађана – омбудсман подсећа да је 2013. године, у оквиру регионалног пројекта уз подршку организације Save the Children International, спровео истраживање под називом „Експлоатација деце на интернету“. Резултати овог истраживања показали су да ниједан правни акт, односно стратешки документ на националном нивоу не препознаје нити дефинише експлоатацију деце путем информационо-комуникационих технологија (ИКТ) као посебан вид злостављања, насиља и/или злоупотребе деце. Надлежни извршни органи овој теми приступају првенствено са криминолошког аспекта, те су у поступању у вези са овим проблемом више усмерени на кажњавање починилаца кривичног дела експлоатације деце који су при томе користили и ИКТ и сузбијање ове појаве након што се она већ догодила, него на њену превенцију путем информисања деце и одраслих и едукација о правилном коришћењу ИКТ и одговарајућој превентивној заштити.

Покрајински омбудсман и Амбасада Аустралије у борби против насиља на интернету

Објављено у Вести

ТаггедНа основу успостављене сарадње са Амбасадом Аустралије у Београду институцији Покрајинског омбудсмана, коју је Амбасада препознала као важног и препознатљивог актера у области заштите деце од експлоатације на интернету, уступљен је драгоцен материјал који може помоћи у заштити деце и младих од злоупотреба на интернету.

Приручник за заштиту деце и младих од сајбер насиља и примену у редовном наставном програму основних и средњих школа "Tagged" један је од од значајних публикација у заштити од злоупотреба на интернету и представља садржај који би у наредном периоду морао да постане саставни део образовног програма основних и средњих школа у Србији. Узимајући у обзир да је Покрајински омбудсман у свом истраживању "Експлоатација деце на интернету" препоручио да је потребно да се Законом о основама система образовања и васпитања пропише као обавеза увођења у целокупан систем редовног образовања на свим узрастима, обавезног наставног предмета информатика и наставних планова и програма којима би осим појачаног образовања из области рачунарства и информатике, било обухваћено и питање правилног коришћења информационо-комуникационих технологија (ИКТ), као и питање заштите деце од експлоатације путем ИКТ, овај приручник чини корак ближе том циљу.

Фејсбук изменио подешавања приватности - деца од 13 до 17 година могу јавно објављивати садржаје

Објављено у Вести

Обавештење које објашњава шта значи када се садржај дели Фејсбук је пре неколико дана увео измене у подешавања приватности корисника ове друштвене мреже који имају између 13 и 17 година. Изменом политике приватности корисницима који имају више од 13 година дозвољено је јавно објављивање свих садржаја.

Пре него што је ова измена уведена само пунолетне особе (18+) су могле објављивати садржаје јавно, односно и особама са којима нису пријатељи на Фејсбуку. Корисници између 13 и 17 година су имали ограничење када је реч о дељењу садржаја на Фејсбуку, односно могли су да размењују фотографије, видео прилоге, измене статуса и остале садржаје само са својим пријатељима и пријатељима својих пријатеља.

„Тинејџери су најактивнији корисници друштвених мрежа, и било да се ради о друштвеном активизму или изношењу ставова о неком филму, они желе да их и остали чују. Дакле, увођењем ове измене, особе од 13 до 17 година имају избор да јавно објаве садржаје на Фејсбуку“ саопштено је из Фејсбука.

Шта учинити уколико се фотографија вашег детета појави на ФБ профилу непознате особе

Објављено у Вести

- Веома је важно знати да уколико дете има профил на ФБ и има преко 13 година може и само да пријави фотографију путем СВОГ профила на Фејсбуку. На тај начин ће сам Фејсбук брже реаговати.

- Са друге стране уколико дете има мање од 13 година или нема ФБ профил потребно је отићи на следећи линк: https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922 где ће се појавити могућност пријаве угрожавања приватности детета које се односи на фотографије (пхото), видео садржај (видео) и остало (other).

Одаберите опцију

Имаш право да знаш!

Објављено у Вести

Видео намењен упознавању деце са улогом институције омбудсмана и начином заштите њихових права!

Представљање истраживања Покрајинског омбудсмана - "Експлоатација деце на интернету"

Објављено у Вести

ИМГ 8100Судећи према резултатима истраживања Покрајинског омбудсмана „Експлоатација деце на интернету” деца, млади, њихови родитељи и стручњаци који се баве децом сматрају да злоупотреба интернета, посебно у односу на децу, тек узима маха у наšем друšтву. Међутим, сасвим је извесно да је злоупотреба интернета и других комуникационих технологија у циљу експлоатације деце већ увелико распрострањена, а њене последице се из данаšње перспективе јоš увек не могу јасно сагледати.

Ову констатацију је на данаšњој конференцији за новинаре поводом представљања резултата поменутог истраживања изнела покрајинска омбудсманка Анико Муšкиња Хајнрих. Истраживање Покрајинског омбудсмана „Експлоатација деце на интернету” настало је у оквиру Програма превенције експлоатације деце у Југоисточној Европи који међународна организација Save the Children већ три године спроводи у сарадњи са институцијама омбудсмана у овом региону. „Важно је а све оно šто данас чујете на овој конференцији, и све šто прочитате у публикацији која је настала као резултат истраживања пренесете својој деци, пријатељима, познаницима и колегама. На тај начин, учинићемо сви заједно један мали корак, али ако и тај мали корак допринесе заšтити само једног детета, ми смо постигли успех,” истакла је покрајинска омбудсманка.

Међународни састанак омбудсмана за децу у Новом Саду

Објављено у Вести

ИМГ 1306Јуче је у Новом Саду заврšена последња у низу регионалних конференција Мреже омбудсмана за децу у Југоисточној Европи (CRONSEE) које су током протекле три године учествовале у реализацији пројекта међународне организације Save the Children „Превенција експлоатације деце у Југоисточној Европи”.

Међународној конференцији у организацији Save the Children-а присуствовало је преко 20 представника и представница институција омбудсмана специјализованих за заšтиту права деце, односно институција заšтитника људских права које се у оквиру својих надлежности баве и правима деце. Учесници и учеснице из 11 земаља и региона Југоисточне Европе су током два дана разматрали и сумирали резултате истраживања о експлоатацији деце на интернету спроведеног у Црној Гори, Републици Српској и АП Војводини, као и искуства институција чланица која се односе на добре праксе у комуникацији омбудсмана са децом.

Светски дан детета обележен са младима у Кикинди

Објављено у Вести

Поводом 20. новембра, Светског дана детета данас је у Кикинди одржана трибина „Права деце – Обавезе друšтва”. Трибину су заједнички организовали институција Покрајинског омбудсмана и кикиндски Културни центар са циљем да се деци и младима, али и њиховим родитељима и свим другим заинтересованим грађанима и грађанкама, пружи прилика да се на најнепосреднији начин информиšу о могућностима остваривања и заšтите права детета.

Трибини су у највећем броју присуствовали средњоšколци, односно чланови и чланице šколских парламената, са својим наставницима, а о правима деце и младих у односу на права одраслих, значају њиховог остваривања и унапређења, као и о начинима и могућностима њихове заšтите говорила је заменица покрајинског омбудсмана за заšтиту права детета Марија Кордић.

Представљајући надлежности и активности Покрајинског омбудсмана, заменица Кордић је истакла да заšтита права детета представља посебну област рада институије и позвала присутне да јој се обраћају кадгод имају недоумица у вези са остваривањем и заšтитом својих права. Ученике и ученице су највиšе занимала питања у области друšтвене партиципације деце и младих, нарочито у оквиру система образовања, али и њихова права која се односе на њихове ваннаставне активности и слободно време. Ученици и наставници су овом приликом изразили жељу да се овакви разговори, можда и на неке специфичније теме у области заšтите права детета, убудуће организују и у њиховим šколама.

Светски дан детета, 20. новембар обележава се на дан када је 1989. године Генерална скупšтина УН усвојила Конвенцију Уједињених нација о правима детета као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.