форкредит.цом | www.sadowod.com | - | финнталк.цом

Фејсбук изменио подешавања приватности - деца од 13 до 17 година могу јавно објављивати садржаје

Објављено у Вести

Обавештење које објашњава шта значи када се садржај дели Фејсбук је пре неколико дана увео измене у подешавања приватности корисника ове друштвене мреже који имају између 13 и 17 година. Изменом политике приватности корисницима који имају више од 13 година дозвољено је јавно објављивање свих садржаја.

Пре него што је ова измена уведена само пунолетне особе (18+) су могле објављивати садржаје јавно, односно и особама са којима нису пријатељи на Фејсбуку. Корисници између 13 и 17 година су имали ограничење када је реч о дељењу садржаја на Фејсбуку, односно могли су да размењују фотографије, видео прилоге, измене статуса и остале садржаје само са својим пријатељима и пријатељима својих пријатеља.

„Тинејџери су најактивнији корисници друштвених мрежа, и било да се ради о друштвеном активизму или изношењу ставова о неком филму, они желе да их и остали чују. Дакле, увођењем ове измене, особе од 13 до 17 година имају избор да јавно објаве садржаје на Фејсбуку“ саопштено је из Фејсбука.

Један број родитеља и заговорника заштите приватности на друштвеним групама није са одобрењем прихватио ове промене, оптужујући Фејсбук да безбедност корисника искоришћава како би остао конкурентан са ривалима, односно како би још више унапредио своју платформу. Са друге стране, представници Фејсбука истичу да су постављена додатна упозорења која треба да упозоре корисника да буду свесни са ким желе да поделе одређени садржај.

Нова подешавања омогућавају да корисник провери поставке пре него што објави садржај

„Ми веома озбиљно схватамо безбедност тинејџера, тако да ће они видети додатни подсетник, упозорење пре него што поделе одређени садржај. Када корисник види ознаку „Јавно“ приликом одабира публике са којом жели да дели садржај, видеће подсетник са обавештењем да тај садржај може да види свако, а не само особе које корисник познаје, уз опцију измене тог подешавања у било ком тренутку.“

Кликните на овај линк како би прочитали информације о изменама приватности у целини.